Polish Track Cup final 2018

Polish Track Cup final 2018 in Bialystok, Poland
Puolalaisen radan 2018 cupin finaali Bialystokissa, Puolassa
21.-23.9.2018


Matkani Puolassa ei suinkaan päättynyt GP-kilpailujen jälkeen, vaan kotiin paluun sijaan hyppäsinkin junaan ja matkustin Bialystokiin kisatakseni seuraava viikonloppuna puolalaista rataa. Kisajärjestäjinä toimivat AMM Archery ja sykähdyttävä ulkoilmamuseo Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej. Kilpailu oli nimensä mukaan Polish Track Cupin finaali, joten kisakohtaisten tulosten lisäksi viikonlopun päätteeksi ratkeaisivat koko cupin tulokset.

Kuudesta eri maasta saapuneiden 25 osallistujan joukkoon mahtui kaksi suomalaista: Riikka Latva-Somppi ja minä. Perjantai-iltana testasimme hevosia ja valitsin tutun Szynka-tamman. Nyrpeydestään huolimatta se on jollain tavalla ihastuttava hevonen, jonka kanssa tiesin meillä synkkaavan tarpeeksi voidakseni keskittyä kilpailuun aivan täysin. Tavallisesta hitaudestaan huolimatta Szynkasta saa tarvittaessa irti mukavasti vauhtia, joten radan rakenteen mukaan pystyisin jonkin verran säätelemään nopeuttamme.

Lauantaina aloitettiin ensimmäinen puolalainen rata: kaikista radoista monimuotoisin ja usein samalla myös haastavin. Radan varrella oli 13 taulua, sisältäen yhden pitkän matkan kohteen, jota ammuttiin lammen toiselle puolelle. Pitkän matkan kohteella on melko suuri merkitys tulokseen ammuntamäärän ollessa vapaa ja jokaisen osuman tuodessa merkittävät 10 pistettä. Muuten radan varrelle sisältyi side, front, back ja off-side kohteita, joiden lisäksi yksi maassa oleva taulu ja viistosti ylös ammuttava "merida". Rata korostaa ratsastustaitoa, koska ampuminen ei suinkaan aina tapahdu suoralla ja rajatulla alueella, vaan kohdat vaihtelevat aina rajatuista kaarteista, mäistä, laskuista ja ympyröistä vapaille rajaamattomille alueille, jopa esteiden ylityksiin. Koska lajimme vaatii kuitenkin ohjista irrottamista nokittamista ja ampumista varten, on istunnalla ja tilanteenlukutaidolla erittäin korostunut merkitys.

Suoritus alkoi suurella u-muotoisella pätkällä, jonka sisään oli sijoitettu yksi taulu. Mukavat pisteet osumasta ensimmäiseen tauluun, jonka jälkeen tiukka käännös oikealle talojen väliin ja kolme vasemman puolen taulua, sekä yksi off-side oikealle. Kaksi taulua jäi juuri ja juuri ilman pisteitä, joten lopuille halusin tsempata niiden edestä. Talojen välistä palatessa nokitin fluflu-nuolen meridaa varten, joka valitettavasti kolahti viereiseen puuhun taulun sijaan, mutta ei siinä sitten. Seuraavaksi ympyrä, jossa ulkosivulta hyvä osuma side-shottiin, maassa olevan taulun skippaus hevosen ohjauksen takia ja pitkän matkan kohteen pariin. Szynkan vauhti oli ollut jo tähänkin asti mukavan reipas, mutta nyt se vasta otti ja kiihdytti ihan uusiin nopeuksiin. Yksi nuoli pitkän matkan kohteeseen, jonka jälkeen pikainen nokitus ja hevosen hidastusta seuraavaa 90 asteen mutkaa varten, jonka jälkeen rata kiertäisi puun ja taulun tehden siis 180 asteen käännöksen sisältäen mahdollisuuden ampua kaksi kertaa tuota kohdetta. Sen jälkeen jäljellä oli viimeinen kaari, jonka varrella 3 taulua viimeistellen vauhdikkaan radan. Suoritimme radan päivän toisteksi nopeimmassa ajassa, 118,1 sekuntia, ja keräten pisteitä 46,94. Ampumiseni ei ollut parasta mahdollista, joten seuraavalle kierrokselle petrasin siinä vielä enemmän radan ollessa nyt tuttu. Kierros 2 meni hieman jo tasaisemmassa vauhdissa ja paremmin osumin, päättyen aikaan 122,97 sekuntia ja pisteisiin 53,51. Yhteensä siis ensimmäiseltä päivältä 100,5 pistettä antaen minulle neljännen sijan!

Lauantai-iltana pääsimme kukin testaamaan yhden kierroksen aivan uutta 360° rataa, jossa taulut oli sijoitettu periaatteessa mihin vain radan varrelle. Sijoittelu luo vaatimuksen kyvykkyydestä vaihtaa ammuntakättä vauhdissa, koska esimerkiksi oikeakätisen ampujan (joka ampuu siis vasemmalle puolelle tavallisesti) on erittäin haastavaa ampua oikealla puolelle sijoitettua back shottia vaihtamatta jousta oikeaan käteen. Itse olen kerran aiemmin ampunut hevosen selästä "väärällä" kädellä, jonka lisäksi harjoitellut sitä jonkin verran maastakäsin. Päätin kuitenkin koittaa vaihtaa kättä myös radalla ja sain kuin sainkin myös osumia vasurina ammuttuna! Rata oli mielestäni todella mielekäs uusi haaste ja mielenkiinnolla odotan ottaako se jossain vaiheessa jonkinlaisen paikan lajin kilpamaailmassa.

Sunnuntaina vuorossa oli toinen puolalainen rata. Rata poikkesi toki edeltäjästään jonkin verran, vaikka ei pitkän matkan kohteen pysyvyyden takia voinut muuntautua aivan täysin, kun lampi piti kiertää samassa suunnassa. Rata alkoi heti kääntyen talojen väliin, jossa kierrellessä oli yhteensä viisi taulua mukaan lukien yhden maassa olevan taulun. Szynka oli huomattavasti edellistä päivää hitaampi, mutta eteni silti ihan siedettävää vauhtia. Talojen jälkeen aukealla odotti off-side, jonka jälkeen sillalta kuopan pohjalle ammuttava taulu. Ennen long shottia piti vielä kiertää keskellä rataa oleva front shot haluamaltaan puolelta, jonka jälkeen sai alkaa tykittää pitkää matkaa. Minulle ei valitettavasti osumia siihen tältä kierrokselta. Radan lopussa oleviin neljään tauluun sain kaikista parhaat osumat tällä rundilla, mutta muuten liian monet yhden ja kahden pisteen osumat aiemmin eivät antaneet tasoitusta pitkän matkan kohteen missaamiselle. Pisteet yhteensä 34,1 ajalla 119,4 sekuntia. Seuraavalla kierroksella sain tsempattua itseni ampumaan tarkemmin, keräten parempia pisteitä ja osuen myös pitkän matkan tauluun kerran. Jes! Varmoin mielin vilkaisin neljää viimeistä kohdetta ja samalla tajuten, että minulla on vain kaksi nuolta enää jäljellä. Eiii, miten olinkin laskenut nuoleni Szykan edellisen päivän vauhdin mukaan... noh, osumat seuraavan kahteen tauluun ja vauhdilla vain loppuun viimeisten taulujen ohi, toki menettäen niiden pisteet. Radan jälkeen tilanne lähinnä nauratti sekä minua että sen nähneitä. Pisteet eivät oletettavasti olleet kovin ihmeelliset, vaikkakin silti edellistä kierrosta paremmat alun hyvien osumien myötä: 48,5 ajassa 113 sekuntia. Yhteensä nämä tekevät 82,6 pistettä, jolla sijoitus 9./25.

Näiden kahden päivän tuloksena kokonaissijoitukseni tässä kilpailussa oli kuudes. Lisäksi ratkesivat koko cupin tulokset, joihin vaikuttivat neljä parasta puolalaisen radan tulosta kuudesta suoritusmahdollisuudesta tämän vuoden aikana. Kaikkien cuppiin osaa ottaneiden kesken sijoitukseni oli tämän viikonlopun jälkeen 7./57, johon olen okein tyytyväinen ottaen huomioon tämän olleen ensimmäinen kausi, jolla olen puolalaista rataa päässyt kisaamaan ylipäätään!


Kuvat Joanna Wolska

Alla videokooste kisasta, jossa saattaa nähdä minunkin vilahtavan Szynkan kanssa kohdassa 0:32-0:39.


Kommentit